Қазақстан ғалымдары спортшыларға арналған бірегей қоспаны шығарды
Жаңа тағамдық қоспа өндіріске енді. Мамандандырылған емдік-профилактикалық тамақтану өнімдері спортшылар мен зиянды және ерекше зиянды еңбек жағдайында жұмыс істейтін адамдарға арналған, деп хабарлайды El.kz ақпарат агенттігі.
Ғылым және жоғары білім министрлігінің мәліметінше, өнімнің сынақ партиясы жақсы өндірістік тәжірибеге сәйкес салынған шағын зауытта шығарылды.
Жаңа тағамдық өнім жасушаларды зақымданудан қорғай отырып, тотығу стрессімен күресуге көмектеседі. Ол сондай-ақ жасқа байланысты аурулардың дамуын бәсеңдетуге және қоршаған ортаның жағымсыз әсерлерімен күресуге көмектесіп кісінің физикалық және психикалық өнімділігін арттыруға көмектеседі.
Барлық өнімдер Қазақ тағамтану академиясында міндетті сараптамадан өтіп, арнайы диеталық өнім ретінде тіркелді. Жоба бойынша жұмыс әзірлеу, тестілеу және сертификаттау кезеңдерін қоса алғанда үш жылға жуық уақытты алды, - деді жоба жетекшісі, NU NLA аға ғылыми қызметкері Серғазы Шыңғыс.
Өз ұйымдастырған компанияның зертханасында қорытынды зерттеулер жүргізілген болатын.
Ал бірінші ғылыми зерттеулер Nazarbayev University жанындағы National Laboratory Astana зертханаларында басталған. Адамның қажеттіліктеріне байланысты «Hormesis Oxy» жалпы атауымен үш өнім сериясы әзірленді: кәсіби спортшыларға, ересек жастағы адамдарға және спортпен тұрақты емес айналысатындарға арналған. Болашақта халықаралық нарыққа шығу арқылы өндіріс пен өнім түрлерін кеңейту жоспарлануда.
Өнімдерде полифенолдардың бірегей қоспасы – негізінен өсімдік тектес биологиялық белсенді қосылыстар, гель түзуші агенттер, сондай-ақ адаптагендер мен актопротекторлардың шөп сығындылары бар. Біз тәттілендіргіштер мен калориялық толтырғыштарды алмастыратын пребиотикалық және диеталық талшық болып табылатын полидекстрозаны қолданамыз, бұл біздің өнімдерді қант диабетімен ауыратын адамдарға жарамды етеді, - деді формуланы тапқан ғалым.
Серғазы Шыңғыс Nazarbayev University жанындағы National Laboratory Astana-да жаңа дәрі-дәрмекті іздеу және зерттеу үшін арнайы құрылған зертханада ол дәрілік әсерге төзімді инфекцияларды емдеу үшін ағзаның жасушаларына антибиотиктерді жеткізудің мақсатты әдісін әзірлеуге қатысады. Бұған дейін дамытушы ғалымның жетекшілігімен көп жылғы зерттеулерден кейін нарыққа Qaynar тағамдық қоспасы түскен болатын. Ол жүрек-тамыр ауруларының дамуы мен асқынуын болдырмайтын жүзім полифенолдарының концентраты негізінде жасалған. Бұл қосымша тұтынушылар арасында сұранысқа ие.
Жаңа шөптік дәрі-дәрмектің өндірісі ағымдағы жылдың желтоқсан айында толық қуатқа шығады, ол жылына 120 мың қаптамаға дейін шығарады деп күтілуде. Жоба өз инвестицияларымен және ҚР Ғылым қорының қолдауымен жүзеге асырылуда, ол құрал-жабдықтар мен зерттеулерді қаржыландырды.