Жаздың аптап ыстығында шөлді тез басып қана қоймай, ағзаңызды дәруменге байытатын сусындарды үй жағдайында-ақ оп-оңай әзірлеуге болады. Еліміздің көпшілік өңірлерінде соңғы бірнеше күнде анамальды ыстық ауа-райы сақталуда. Қазгидрометтің мәліметінше, анамальды ыстық ауа-райы, оңтүстік, орталық және шығыс облыстарға орныққан. Ыстық ауа-райы оңтүстік және оңтүстік шығыста әлі де сақталады, ауа температурасы нормадан 5-8ºС жоғары болады. Олай болса, назарларыңызға үй жағдайында әзірлеуге болатын топ 6 сусынның рецептін ұсынамыз.
Құлпынай, лайм, қияр
Ол үшін:
- 1 стакан туралған құлпынай
- 1 стакан туралған қияр
- 2 лайм
- 1/4 стакан жалбыз
- Фильтрден өткен таза су
- Мұз
Әзірлеу әдісі:
Шыны құтыға мұз бен лайм, құлпынай және қиярды саламыз. Жалбыз жапырақтарын ұнтақтап, ыдысқа саламыз. Үстіне таза суды құямыз. Жеміс-жидектің дәмі шығу үшін, 1 сағаттай тоңазтқышқа салқындатып салып қойсаңыз, дәмі тіл үйіреді.
Құлпынай, лимон және райхан (базилик)
Ол үшін:
- Екіге бөлінген 4-6 құлпынай жидегі
- Лимон
- Балғын райхан
- Фильтрден өткен таза су
- Мұз
Әзірлеу әдісі:
Құмыраны мұз бен жеміс-жидекке толтырамыз. Райхан жапырақтарын ұнтақтап, құмыраға саламыз. (жұпар иіс беру үшін). Үстіне салқын суды құйып, 1 сағатқа қоямыз. Егер уақыт тығыз болса, жеміс-жидектектің сөлі бөліну үшін, шанышқымен басуға болады.
Қаражидек пен апельсин
Ол үшін:
- Жапырақтап туралған 2 апельсин
- Бір уыс қаражидек
- Фильтрден өткен таза су
- Мұз
Әзірлеу әдісі:
Барлық ингредиенттерді құмыраға салып, үстіне су құйып, 2-24 сағат тоңазытқышқа қоямыз. Қаражидектің сөлі бөлінсін десеңіз араластырып, езуге болады.
Қарбыз бен жалбыз
Ол үшін:
- Ұсақталып туралған 500 г қарбыз
- Жалбыз жапырақтары
- Фильтрден өткен таза су
- Мұз
Әзірлеу әдісі:
Қарбыз бен жалбызды, мұзды құмыраға салып, үстіне су құямыз. Тоңазытқышқа 2-8 сағатқа қоямыз. Қарбыздың дәмі көбірек болсын десеңіз қарбыз бен жалбыздың мөлшерін ұлғайтуға болады.
Киви және қияр
Ол үшін:
- 6 қабығы аршылған киви
- 1 қабығы аршылған қияр
- Қалауыңызға қарай қант
- сахар по вкусу
- Фильтрден өткен таза су
- Мұз
Әзірлеу әдісі:
Блендердің көмегімен киви мен қиярға екі стақан су қосып, біркелкі массаға айналғанша үгеміз. Үстіне су құып, қант саламыз. Осы массаны құмыраға құйып, үстіне тағы 4 стақан су құямыз. Үстіне мұз салып, ішуге ұсынарда киви бөлшектерімен әсемдеуге болады.
Қауын, лайм және таңқурай
Ол үшін:
- 1 қауын
- 1/2 стақана қант
- 5 лайм
- 1 стақан таңқурай
- Фильтрден өткен таза су
- Мұз
Әзірлеу әдісі:
Қауынды екіге бөліп, ұрығын қасықпен тазалаймыз. Қабығын аршып, бөлшектеп кесеміз. Қауынды блендердің көмегімен еземіз. Сүзгіш арқылы шырынын сүзіп аламыз. Шырынды құмыраға құйып, үстіне 4 стақан су құямыз.
Лаймды қысып, шырынын аламыз. Оған қант қосып, толық ерігенше күтеміз. Лайм шырынын құмырадағы қауын шырынына қосып, үстіне таңқурай жидегі мен мұз саламыз.