ҚР Денсаулық сақтау министрлігі дұрыс тамақтанудың бірнеше ережелерін айтты, деп хабарлайды El.kz ақпарат агенттігі.
Дұрыс тамақтанудың құпиялары бәріне мәлім, бірақ оларды іс жүзінде бәрі бірдей ұстана бермейді.
Дұрыс тамақтанудың бірнеше негізгі ережелері:
1) диетаны әртүрлі тағамдармен түрлендіру қажет.
2) кішкентай порциялармен, жүйелі түрде күніне кеміне төрт рет мұқият шайнап тамақтаныңыз.
3) күн сайын бір уақытта тамақтануға тырысыңыз.
4) тұзды тұтынуды шектеуге тырысу қажет. Кәдімгі тұздың орнына йодталған тұзды қолдану керек.
5) қантты тұтынуды да шектеген дұрыс. Кейбір жағдайларда қантты балмен алмастыруға болады.
6) күні бойы көбірек таза су ішуге тырысыңыз. Күніне шамамен 2 литр таза, газдалмаған су ішу керек.
7) жаңа піскен көкөністер мен жемістерді көбірек жеу маңызды.
8) дұрыс тамақтану - бұл модификацияланған тағамдардан бас тарту. Оларды қолдану қатерлі ісік пен жүйке ауруларының пайда болуына, сондай-ақ адамның иммундық жүйесінің қайтымсыз өзгеруіне әкеледі. Арзан шұжықтарда модификацияланған өнімдер болуы мүмкін. GMI (генетикалық түрлендірілген көз) деп белгіленген өнімдерді сатып алмаңыздар.
9) ағзада қорытылмаған тағам әлсіздікке әкеледі. Сондықтан аз мөлшерде тамақтану қажет.
10) ұйықтар алдында төрт сағаттан кешіктірмей тамақ ішіңіз.
11) жаман әдеттерден бас тартыңыз.
12) дұрыс тамақтану алкогольдік ішімдіктерге жол бермейді.
Дұрыс тамақтану - бұл майларды, тұзды және оңай сіңетін көмірсуларды шектеу, диетада жемістерді, жармаларды, ірі ұннан жасалған өнімдерді, бұршақ дақылдарын, майсыз сүт өнімдерін, балықты, майсыз етті көбейту. Әрине, тамақтану кезінде ұстамдылық қажет, сондықтан, төрт рет тамақтану ең оңтайлы болып табылады.
Дұрыс тамақтану сіз үшін физикалық және психологиялық денсаулыққа қатысты көптеген мәселелерді шеше алады. Дұрыс тамақтану ережелері мен принциптерін бұзғаны үшін сізді ешкім айыптап, жазаламайтыны рас, бірақ, ерте ме, кеш пе дұрыс тамақтанбаудан денсаулығыңыз зардап шегетінін есте сақтаңыз.