Пайдалы сусындар: 6 түрлі рецепт

19.06.2017

Жаздың аптап ыстығында шөлді тез басып қана қоймай, ағзаңызды дәруменге байытатын сусындарды үй жағдайында-ақ оп-оңай әзірлеуге болады. Еліміздің көпшілік өңірлерінде соңғы бірнеше күнде анамальды ыстық ауа-райы сақталуда. Қазгидрометтің мәліметінше,  анамальды ыстық ауа-райы, оңтүстік, орталық және шығыс облыстарға орныққан. Ыстық ауа-райы оңтүстік және оңтүстік шығыста әлі де сақталады, ауа температурасы нормадан 5-8ºС жоғары болады. Олай болса, назарларыңызға үй жағдайында әзірлеуге болатын топ 6 сусынның рецептін ұсынамыз.

Құлпынай, лайм, қияр

Ол үшін:

  • 1 стакан туралған құлпынай
  • 1 стакан туралған қияр
  • 2 лайм
  • 1/4 стакан жалбыз
  • Фильтрден өткен таза су
  • Мұз

Әзірлеу әдісі:

Шыны құтыға мұз бен лайм, құлпынай және қиярды саламыз. Жалбыз жапырақтарын ұнтақтап, ыдысқа саламыз. Үстіне таза суды құямыз. Жеміс-жидектің дәмі шығу үшін, 1 сағаттай тоңазтқышқа салқындатып салып қойсаңыз, дәмі тіл үйіреді.

Құлпынай, лимон және райхан (базилик)

Ол үшін:

  • Екіге бөлінген 4-6 құлпынай жидегі
  • Лимон
  • Балғын райхан
  • Фильтрден өткен таза су
  • Мұз

Әзірлеу әдісі:

Құмыраны мұз бен жеміс-жидекке толтырамыз. Райхан жапырақтарын ұнтақтап, құмыраға саламыз. (жұпар иіс беру үшін). Үстіне салқын суды құйып, 1 сағатқа қоямыз. Егер уақыт тығыз болса, жеміс-жидектектің сөлі бөліну үшін, шанышқымен басуға болады.  

Қаражидек пен апельсин

Ол үшін:

  • Жапырақтап туралған 2 апельсин
  • Бір уыс қаражидек
  • Фильтрден өткен таза су
  • Мұз

Әзірлеу әдісі:

Барлық ингредиенттерді құмыраға салып, үстіне су құйып, 2-24 сағат тоңазытқышқа қоямыз. Қаражидектің сөлі бөлінсін десеңіз араластырып, езуге болады.

Қарбыз бен жалбыз

Ол үшін:

  • Ұсақталып туралған 500 г қарбыз
  • Жалбыз жапырақтары
  • Фильтрден өткен таза су
  • Мұз

Әзірлеу әдісі:

Қарбыз бен жалбызды, мұзды құмыраға салып, үстіне су құямыз. Тоңазытқышқа 2-8 сағатқа қоямыз. Қарбыздың дәмі көбірек болсын десеңіз қарбыз бен жалбыздың мөлшерін ұлғайтуға болады.

Киви және қияр

Ол үшін:

  • 6 қабығы аршылған киви
  • 1 қабығы аршылған қияр
  • Қалауыңызға қарай қант
  • сахар по вкусу
  • Фильтрден өткен таза су
  • Мұз

Әзірлеу әдісі:

Блендердің көмегімен киви мен қиярға екі стақан су қосып, біркелкі массаға айналғанша үгеміз. Үстіне су құып, қант саламыз. Осы массаны құмыраға құйып, үстіне тағы 4 стақан су құямыз. Үстіне мұз салып, ішуге ұсынарда киви бөлшектерімен әсемдеуге болады.

Қауын, лайм және таңқурай

Ол үшін:

  • 1 қауын
  • 1/2 стақана қант
  • 5 лайм
  • 1 стақан таңқурай
  • Фильтрден өткен таза су
  • Мұз

Әзірлеу әдісі:

Қауынды екіге бөліп, ұрығын қасықпен тазалаймыз. Қабығын аршып, бөлшектеп кесеміз. Қауынды блендердің көмегімен еземіз. Сүзгіш арқылы шырынын сүзіп аламыз. Шырынды құмыраға құйып, үстіне 4 стақан су құямыз.  

Лаймды қысып, шырынын аламыз. Оған қант қосып, толық ерігенше күтеміз. Лайм шырынын құмырадағы қауын шырынына қосып, үстіне таңқурай жидегі мен мұз саламыз.

Мақала авторы - Бақытгүл Абайқызы
Материалды көшіріп жариялау үшін редакцияның немесе автордың жазбаша, ауызша рұқсаты қажет және El.kz порталына гиперсілтеме берілуі тиіс. Авторлық құқық сақталмаған жағдайда ҚР Авторлық құқық және сабақтас құқықтар туралы заңымен қорғалады

Тағы да оқитындарыңыз